Annons från Wasa Medicals

Livsviktigt för magen med friska bakterier

En balanserad bakterieflora är nyckeln till en gladare mage och en bättre hälsa. Trots det får vi idag i oss allt mindre av de nyttiga bakterier som hjälper oss att hålla kroppen frisk. Ett kosttillskott med mjölksyrabakterier är därför ett enkelt sätt att behålla hälsan.


lactobellyDe senaste hundra åren har forskningen kring tarmens bakterieflora och dess roll för vår hälsa tagit stora kliv. Moderna studier visar att en frisk bakterieflora i tarmen inte bara hjälper oss att bryta ner föda och ta upp näring. Dessutom stimulerar den immunförsvaret, skyddar tarmen mot infektioner och stoppar farliga bakterier från att producera giftiga slaggprodukter. Studier har också visat att ett ökat intag av just mjölksyrabakterier är ett effektivt sätt att hålla bakteriefloran i balans.

Bakterierna är nödvändiga för att vi ska kunna leva överhuvudtaget och ha hälsan, förklarar Lennart Cedgård, läkare och vd för Wasa Medicals. Lennart Cedgård fick själv upp ögonen för bakterieflorans och mjölksyrabakteriernas hälsoeffekter när han gjorde sin läkarutbildning för snart 40 år sedan. Sedan dess har han spenderat mycket tid på att föreläsa och skriva artiklar på ämnet.

En balanserad bakterieflora har, enligt Lennart Cedgård, alltid varit en naturlig del av vår kropp som till och med påverkar funktionen hos våra gener. När bakteriefloran är i obalans klarar kroppen därför inte av att hålla farliga bakterier i schack, bryta ner och ta upp föda eller stå emot infektioner. En obalans i tarmfloran kan därför orsaka en lång rad vanliga besvär som matsmältningsproblem, fetma, diabetes, kroniska tarmsjukdomar, allergier och till och med cancer.

– Genom att bakterierna interagerar med våra gener påverkar de vårt immunsystem. En obalans i floran kan därför leda till fel i immunsystemet och då kan alla möjliga typer av sjukdomar uppstå; allt från övervikt och undervikt till kroniska inflammatoriska processer som kan leda till cancer, förklarar Lennart Cedgård.

Men trots detta har tarmfloran länge varit underskattad och det är många idag som inte tänker på vikten av en frisk bakterieflora. Detta blir extra problematiskt eftersom vår moderna ”steriliserade” kost gör att får i oss allt mindre av de mjölksyraproducerande bakterier som hjälper till att skapa en balanserad tarmflora.

pb08

ProBion finns i olika varianter för att hjälpa med just dina magbesvär.

Ett komplement till vår kost kan därför vara kosttillskott som innehåller dessa bakterier. Enligt Lennart Cedgård är det dock viktigt att vara noggrann när man väljer kosttillskott. Ett vanligt problem är nämligen att bakterierna har svårt att överleva hela vägen från produktionen ner till tarmen.

För att lösa det problemet har Lennart Cedgård och Wasa Medicals utvecklat ProBion, ett kosttillskott med en unik produktionsteknik som garanterar 70 – 90 % levande och oskadade bakterier efter förvaring 30 månader i rumstemperatur. ProBion-tabletterna är bland annat 50-100 gånger torrare än traditionella kapslar, vilket ökar deras hållbarhet. Dessutom skyddas bakterierna från magsyrorna på vägen ner till tarmen genom skyddande slembildande molekyler och ProBion innehåller även ”matpaket” som ger bakterierna näring för att maximera deras effektivitet. Alla ProBion-produkter är även laktos- och sojafria.

– Om du ska få i dig mjölksyrebakterier så är det livsviktigt att de är oskadade och levande, förklarar Lennart Cedgård.

ProBion har produkter för alla, även för dig med långsam eller trög mage. Följ länken för att testa ProBion redan idag

Forskning ProBionska%cc%88rmavbild-2016-09-30-kl-09-42-28

ProBion Innovation Sweden AB (PISA) ett biotekniskt forskningsföretag som drivs av 6 forskare i Göteborg.

PISA utför både kliniska och grundvetenskapliga studier om effekten av probiotika mot olika sjukdomar såsom cancer i tjocktarmen , ämnesomsättningssjukdomar , celiaki infertilitet och Irritable Bowel Syndrome (IBS.)

De samarbetar även med universitet, sjukhus och institutioner runt om i världen, bland annat University of Katmandu, Nepal, ett land med extrem fattigdom. PISA och Lennart Cedgård tror att deras forskning kraftigt kan förbättra hälsan och kvaliteten hos dessa människor.