Så gör du egen vätskeersättning vid magsjuka

Vid kräkningar och diarré förlorar du mycket vätska. Det är viktigt att tillföra den vätskan till kroppen igen så att du inte blir uttorkad. Ännu bättre än vatten är att dricka vätskeersättning som också tillför kroppen salt och mineraler som också går förlorad.


Magsjuka orsakat av bakterier eller virus som matförgiftning eller vinterkräksjukan kan ge häftiga kräkningar och diarré.

Om du eller ditt barn drabbats av magsjuka är det först och främst viktigt att tillföra kroppen den vätska och de salter som gått förlorat.

Att dricka vatten är en bra början men egentligen är vätskeersättning bättre då det även innehåller socker och mineraler som natrium och kalium som gått förlorat vid kräkning och diarré.

Vätskeersättning finns att köpa på apotek men du kan även göra egen hemma om du inte har möjlighet att ta dig till apoteket.

Om du blandar egen, var noga med att det blir rätt mått så att det inte blir för salt. Det får motsatt effekt och gör dig istället mer uttorkad vilket kan bli väldigt farligt om du redan har förlorat mycket vätska. Smaka på vätskeersättningen innan du dricker eller ger till någon annan. Den ska bara smaka väldigt lite av salt, ungefär som dina tårar.

För barn under 1 år är det säkrast att köpa vätskeersättning från apoteket.

Kika på videon och följ instruktionerna eller se instruktioner i text längre ner.

Gör egen vätskeersättning

Instruktioner:

  1. Koka 1 liter vatten och låt det svalna.
  2. Tillsätt 6 tsk strösocker.
  3. Tillsätt 0,5 tsk salt.

OBS! Använd inte örtsalt eller liknande utan vanligt bordssalt.

När du återhämtat dig tillräckligt att börja äta riktig mat välj livsmedel som är snällt mot magen och är näringsrik. Läs fler tips om vad du kan äta efter magsjuka här.

Kom ihåg att bakterier och virus som ger magsjuka är mycket smittsamma så var noga med handhygienen. Tvätta händerna efter toalettbesök, innan och efter du lagar mat till dig själv eller någon annan.