Sant eller falskt om 3-sekundersregeln

Finns det forskning som stödjer att mat som bara legat på golvet i några sekunder ändå måste slängas?


Glass på markenI USA blev en ung forskningsstudent tilldelad Ig-Nobel priset för forskning som ”först får oss att skratta sen att tänka” när hon visade att bakterier från golvet fastnar på maten direkt efter att det har landat.

Däremot visade en studie i England att mat som plockas upp inom tre sekunder hade tio gånger färre bakterier som E.Coli och stafylokocker än mat som legat på golvet i upp till trettio sekunder. Men vilken sorts golvyta du har spelar roll. Det är mindre sannolikt att bakterier förs över från en heltäckningsmatta än ett laminatgolv eller kakelplattor.

Programmet Mythbusters på TV-kanalen Discovery visade också att typen av livsmedel spelade in. Ett kex var inte så farligt medan en fuktig salamiskiva plockade upp en större bakterieflora.

Många bakterieexperter uppmanar dock att strunta i 3-sekundersregeln. Våra sinnen är utvecklade genom evolutionen att upptäcka mat som blivit dålig. Ser det bra ut och luktar okej går det bra att äta.

De vanligaste bakterier som finns på golven i våra hem är dessutom relativt ofarliga och spelar därför ingen roll. Som alltid finns det undantagsfall. I vissa miljöer som sjukhus kan det finnas bakterier och virus som vi inte lika gärna vill ha med på maten.