Orsaker till magsjuka och dess smitta

Du kan få magsjuka, alltså kräkningar och/eller diarréer, av många olika anledningar. Så som av virus, bakterier eller tarmparasiter.


MagsjukaFinns flera olika sorters magsjuka

Det finns många olika typer av magsjuka och kan orsakas av både virus, bakterier och tarmparasiter. I Sverige är det dock vanligast att du får magsjuka på grund av ett virus. Så som vinterkräksjukan som är ett väldigt smittsamt virus.

Men magsjuka kan också smittas via bakterier, och där är bakterierna campylobacter vanligast.

Magsjukor orsakade av virus

En vanlig virusmagsjuka som drabbar Sverige varje år är vinterkräksjukan. Den är oerhört smittsam vilket ofta leder till att stora delar av befolkningen drabbas.

Ett annat vanligt virus i Sverige som orsakar magsjuka är rotavirus. Detta virus drabbar främst små barn, oftast barn mellan sex månader till två år.

Magsjukor orsakade av bakterier

När magsjukor orsakas av bakterier är det oftast utomlands då detta beror på smittade eller förorenade livsmedel. Ibland kan det också bero på vattenburna utbrott. Den vanligaste bakterien vid dessa magsjukor är campylobakter, speciellt i Sverige. Andra bakterier som kan orsaka magsjuka är Salmonella, ETEC-bakterien och EHEC-bakterien.

Magsjukor orsakade av tarmparasit

Det finns flera tarmparasiter som kan orsaka magsjuka. Så som exempelvis tarmparasiten Giardia. Detta är dock väldigt ovanligt i Sverige. Dessa tarmparasiter kan du få i dig via förorenad mat eller dryck.

Magsjukor ger liknande symptom

Gemensamt för alla magsjukor är att man får kräkningar eller diarréer. Har du riktig otur kan du få både kräkningar och diarré vid magsjuka.

Så smittas magsjuka

Om du får magsjuka på grund av bakterier så blir du oftast smittad via smittad via förorenad mat och dryck.

Magsjukor orsakade av virus smittas väldigt lätt mellan människor, vilket kan leda till att hela familjer, arbetsplatser eller förskolegrupper blir sjuka. Symptomen kommer snabbt och går oftast över inom ett par dagar.

Antibiotika ökar risken att drabbas

När du behandlas med antibiotika så kan du få vissa tarmbesvär. Men detta går oftast över efter din kur. Antibiotika kan även göra så att bakterien Clostridium kan börja växa i antal och orsaka magsjukebesvär.