Importerade hallon orsakade utbrottet av vinterkräksjuka som dödade tre

Livsmedelsverkets analys bekräftar att det var importerade frysta hallon som låg bakom utbrottet av vinterkräksjuka som drabbade ett 70-tal personer på tre äldreboenden i Ljungby och som kostade tre personer livet.


I början av maj drabbades ett 70-tal personer på tre äldreboenden i Ljungby av matförgiftning. Tre av de som drabbades dog och tidigt misstänkte man att smittan kunde ha kommit från ett parti frysta importerade hallon.

Nu har livsmedelsverket genomfört en analys av hallonen och upptäckt att de innehöll norovirus, mer känt som vinterkräksjukan. Därmed anser Livsmedelsverket att det är bekräftat att det var de frusna hallonen som låg bakom utbrottet

Både enligt Livsmedelsverkets riktlinjer och förpackningens råd ska de frusna importerade bären kokas innan de användes för att undvika risken för smitta, något som är extra viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Dock saknade Ljungby kommunen skriftliga riktlinjer kring att koka bären och därför kokades de aldrig innan användning. Kommunen har nu infört skriftliga riktlinjer och även Livsmedelsverket ska se över om deras riktlinjer måste bli tydligare och mer välkända, skriver SvD.

– Att vi faktiskt hittar norovirus bekräftar hur viktigt det är att följa rådet att alltid koka frysta importerade hallon, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.