Fettrik kost orsakar inflammation i magen

Personer som äter en fettrik kost har färre goda bakterier i magen och löper större risk att drabbas av en inflammation, visar ny forskning från Qingdaos universitet i Kina.
 Forskarna varnar att en fettrik kost kan leda till olika hälsoproblem som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Stek med pommes frites och brunsås

Mat med mycket fett kan orsaka inflammation i magen.


Studien omfattade 217 friska och normalviktiga män mellan 18-35 år. Männen delades in i tre grupper, där vardera grupp fick hålla sig till antingen en fettsnål, normal eller fettrik kost. Studien pågick i sex månader och ett blod- och avföringsprov togs i början och i slutet av studien.

Resultaten visar att volymen av bakterier inte förändrades, men däremot såg de skillnader i vilka typer av bakterier som fanns. Personerna som åt en fettrik kost hade färre goda bakterier, medan andelen onda bakterier ökade. Vidare lyckades forskarna påvisa att personer som åt en fettrik kost hade högre mängder av molekyler som utlöser inflammationer.

För gruppen som höll sig till en fettsnål kost var resultaten det motsatta.

Västerländsk kost orsakar hälsoproblem

Studien är högintressant för rika och västerländska länder där fettintaget är högt. Även personer som håller sig till LCHF-dieten (kolhydratsnål och fettrik kost) bör vara aktsamma, då en fettrik kost kan få långtgående konsekvenser som diabetes, hjärt-kärlproblem och stroke.

Bakteriefloran viktig för hälsan

En rik och varierad bakterieflora i magen har en positiv effekt på hälsan. De goda bakterierna hjälper till vid matsmältningen och har anti-inflammatoriska egenskaper. Hur bakterierna mår beror till stor del av vår livsstil – och där har kosten en betydande roll.