Låt inte magsjuka sabba din grillfest

Med varmare väder nu i helgen kommer säkert också grillpremiären för många. Men se till att steka på hamburgaren ordentligt. Livsmedelsverket varnar för sjukdomsframkallande bakterier i rått kött som är speciellt farligt för barn.


grillfest-i-helgenEhec är en variant av bakterien E.coli som kan orsaka kraftig magsmärta och blodig diarré. Barn drabbas dessutom oftare av allvarliga komplikationer som organsvikt. Framförallt njurarna kan helt slås ut och kräver dialys som behandling.

Kända utbrott av Ehec i till exempel USA har oftast kopplats till hamburgare men de har också upptäckts på grönsaker och frukt och i opastöriserad mjölk. Hela köttstycken är inte lika ofta kopplade till smitta eftersom bakterierna då finns på ytan och dör när köttet steks. Men i köttfärs blandas bakterierna djupare in i köttet när det mals. Därför bör hamburgaren vara ordentligt genomstekt.

Förhållande vis liten dos av bakterien räcker för att du ska bli sjuk, bara 10 till 100 bakterier. Dessutom kan bakterien leva i sura miljöer, så den överlever magens syror och tar sig hela vägen till tarmen där de orsakar skada.

För att undvika Ehec på nästa grillfest ska du se till att:

1) Vara noga med handhygienen

2) Mäta temperaturen i köttet, den ska gå över 70 grader.

3) Köpa ett helt köttstycke och mal själv, du kan steka ytan på köttstycket först, skala bort det och sen mala ner resten.

4) Inte låta barn smaka på rå köttfärs.

5) Tvätta grönsaker och frukt