Innovation & Forskning

Fettrik kost orsakar inflammation i magen

Personer som äter en fettrik kost har färre goda bakterier i magen och löper större risk att drabbas av en inflammation, visar ny forskning från Qingdaos universitet i Kina.
 Forskarna varnar att en fettrik kost kan leda till olika hälsoproblem som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Bakteriedödande protein ger hopp för miljarder med magproblem

Amerikanska och kinesiska forskare har utvecklat ett protein som dödar magbakterien helicobacter pylori medan de övriga, goda bakterier lämnas intakta. Det nya proteinet är endast aktiv i magens sura miljö, där helicobacter pylori finns, och ger nytt hopp för miljarder av människor som infekteras med bakterien som kan orsaka magsår.

Låt inte magsjuka sabba din grillfest

Med varmare väder nu i helgen kommer säkert också grillpremiären för många. Men se till att steka på hamburgaren ordentligt. Livsmedelsverket varnar för sjukdomsframkallande bakterier i rått kött som är speciellt farligt för barn.

Sant eller falskt om 3-sekundersregeln

Finns det forskning som stödjer att mat som bara legat på golvet i några sekunder ändå måste slängas?

Importerade hallon orsakade utbrottet av vinterkräksjuka som dödade tre

Livsmedelsverkets analys bekräftar att det var importerade frysta hallon som låg bakom utbrottet av vinterkräksjuka som drabbade ett 70-tal personer på tre äldreboenden i Ljungby och som kostade tre personer livet.

Översvämningar ger risk för magsjuka

I samband med stora skyfall läcker avloppsvattnet ut och förorenar dricksvattnet. Detta gör att fler drabbas av magsjuka.

Grilltrenden kan leda till magsjuka

De kommande veckorna löper du större risk än annars att drabbas av magsjuka. Därför varnar Livsmedelsverket för den nya grilltrenden; att lämna en bit rosa i mitten.

Så undviker du magsjuka i sommar

Varje år drabbas tiotusentals svenskar av bakterier som orsakar magsjuka. Och värst är det på sommaren. Därför ger Folkhälsomyndigheten sina bästa tips för hur du undviker att bli sjuk i sommar.

Rekordmånga fall av ehec

Fler fall än någonsin har rapporterats in om magsjuka på grund av ehec. Flest svenskar som smittats har blivit smittade på en resa. Men bakterien har ökat även i Sverige.