Så undviker du magsjuka i sommar
Varje år drabbas tiotusentals svenskar av bakterier som orsakar magsjuka. Och värst är det på sommaren. Därför ger Folkhälsomyndigheten sina bästa tips för hur du undviker att bli sjuk i sommar.
1. Tvätta händerna
Tvätta händerna innan du lagar mat, efter att du har hanterat kött, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
2. Separera maten från varandra vid grillning
Använd inte samma redskap till den mat som är färdiggrillat som till det kött som är rått.
Se till att köttsaften inte nuddar den mat som inte ska hettas upp. Tvätta skärbräda och kniv när du går från kött till sallad.
Om du tar i rått kött medan du lagar mat är det viktigt att du tvättar händerna innan du tar i något annat livsmedel.
3. Skölj grönsakerna
Skölj alltid alla grönsaker noga i rent vatten.
4. Undvik opastöriserad mjölk
Undvik mjölk eller mjölkprodukter som inte är pastöriserad, så som färskost.
5. Välj rätt picknickplats
Undvik att äta picknick i hagar som djur brukar beta. Det finns några smittor som kan föras över från djur till människor.
6. Kontrollera vattnet
Om du har en egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier. Läs om hur du testar vattnet och tar hand om din brunn på Livsmedelsverkets webbplats.