Salmonella

Salmonella är en magsjukdom som sprider sig via livsmedel. De vanligaste symptomen är feber, magont och diarré. Efter att du känner dig frisk kan du bära på smittan i flera veckor. Det är därför viktigt att vara mycket noga med din handhygien.


salmonella

Se upp med bufféer och mat som inte har tillagats när du är utomlands

Salmonella – symptom

Som med de flesta magsjukdomarna insjuknar du mycket plötsligt med symptom som feber, magont, diarréer och ibland kräkningar. Febern brukar gå ner efter några dagar medan magsmärtorna och magbesvären kan vara i en till två veckor.

Salmonellabakterier kan i vissa extrema fall sprida sig till blodet. Det märker du genom att febern inte ger med sig och att du kan få attacker med frossa.

Ger sig inte febern och frossan är det därför mycket viktigt att söka vård för att bakterierna inte ska sprida sig till andra inre organ. I allra värsta fall kan det leda till att man kan få en gallblåseinfektion eller en infektion i skelettet eller lederna.

Oftast smittad utomlands

4000 personer insjuknar i Sverige varje år och 80 procent av fallen är smittor som kommer från utlandet. Oftast får du smittan genom att du får i dig förorenade livsmedel. Exempelvis kött, grönsaker och äggprodukter.

Så smittar salmonella

Den vanligaste orsaken till att man blir smittad med salmonella är förorenade livsmedel. Däremot kan du undvika att bli smittad av livsmedel väldigt lätt eftersom salmonellabakterierna dör vid kokning eller när det är genomstekt. För att bli riktigt sjuk behövs en större mängd bakterier.

Men du kan även bli smittad av husdjur som bär på infektionen exempelvis reptiler.

Det krävs väldigt många bakterier för att bli smittad, men i några fåtal feta livsmedel såsom choklad och ost kan det räcka med endast några bakterier.

Vissa typer av salmonellabakterier kan dessutom smitta mellan människor genom avföringen. Har du därför flera badrum i ett hem där någon är smittad bör du använda olika toaletter, alternativt vara noga med rengöring efter toalettbesök.

Inkubationstiden, innan man insjuknar, är normalt ett till tre dygn och man utsöndrar bakterierna mellan fyra till sex veckor efter det att man har blivit frisk.

Riskgrupper som bör vara försiktiga

Det finns riskgrupper som måste vara extra försiktiga mot Salmonella som exempelvis personer med nedsatt immunförsvar, äldre och små barn.

Förebygga – ät tillagad mat utomlands

Det finns inga vaccin mot vanlig salmonella, det är därför viktigt att tänka på vad du äter och dricker när du exempelvis är utomlands. Om du blir smittad när du är utomlands beror det ofta inte på den egna hygienen utan hur hygienstandarden är i området man reser till.

Se till att alltid äta mat som är väl tillagad och som inte legat framme länge.

Ska du åka till tropiska eller subtropiska länder och vistas där en längre tid bör du höra av dig till en vaccinationscentral. Det kan nämligen ibland då vara bra att resevaccinera sig mot tyfoidfeber som är en allvarlig form av salmonella.

Undersökning

Känner du efter en utlandsresa att du får frossa, feber och diarré ska du kontakta vårdinrättning alternativt infektionsklinik för att be om råd och genomgå en undersökning.

En undersökning innebär oftast att du får lämna ett avföringsprov. Har du dessutom hög feber som inte ger med sig brukar man ta ett blodprov för att kunna säkerställa att smittan inte tagit sig ut i blodomloppet.

Behandling

Vanligtvis läker en salmonellainfektion utan läkemedel. Däremot är det viktigt att du dricker mycket vatten för att ersätta den vätska som du förlorar.

Ibland räcker det inte bara med vatten utan man behöver salttillskott alternativt vätskedropp (med glukos) på sjukhus. Om du misstänker att salmonellainfektionen lett till blodförgiftning kan du även behöva sätta in antibiotika för att sjukdomen ska läka ut helt.

Läs mer om salmonella på Salmonella.se.